2011. október 23., vasárnap

Fülbevaló készítése

A most következő leírásból megtanulhatjátok, hogyan lehet szép hurkokat hajlítani a drótra, és így a különböző elemeket összekapcsolni. Nemcsak fülbevalót, hanem akár karkötőt és nyakláncot is készíthetünk ezzel a technikával. Az egyes lépéseket fényképekkel mutatom be, hogy könnyen érthető és követhető legyen. Remélem, hasznosnak találjátok majd ezt az útmutatót!

Amikre szükség lesz:
  • egy pár fülbevaló alap
  • néhány gyöngy
  • egy pár apró medál
  • drót (vagy két db hurkos szerelőpálca)
  • kúposfogó, csípőfogó, laposfogó

A fogókat külön nem fotóztam le, de ide kattintva bővebben olvashattok róluk.

Első lépésben hajlítsunk egy hurkot a drót egyik végére! Fogjuk a drótot a kúposfogó két csőre közé a megfelelő átmérőnél. Minél inkább a fogó nyele felé tesszük a drótot, annál nagyobb átmérőjű hurkot kapunk, hiszen arra a kúp átmérője is nő.
Most a másik kezünkkel kezdjük el a kúpfelület mentén körbe tekerni a drótot!
 
Ha körbeértünk, akkor a fogó legvégével fogjunk újra rá a hurokra a fotó szerint, majd kissé hajlítsuk vissza a drót egyenes részét! Így az egyenes drót legvégén lesz egy szabályos kis hurok.
 
Ha hurkos szerelőpálcát használunk, akkor az eddigi lépéseket kihagyhatjuk, hiszen annak az egyik végén eleve van egy ilyen hurok. Fűzzünk fel a drótra egy gyöngyöt!
A gyöngy közvetlen közelében hajlítsuk meg 90°-ban a drótot, és csípőfogóval vágjuk el úgy, hogy 1 cm maradjon. Ez csak körülbelüli érték, hiszen a hajlítani kívánt hurok átmérőjétől függ, hogy mekkora részt kell meghagynunk. Inkább hosszabbra vágjuk mint rövidebbre, hiszen ez esetben még tudunk korrigálni, és apránként levágni addig, amíg megfelelő méretű nem lesz.
Most szorítsuk a kúposfogó csőrei közé a drót legvégét, ugyanúgy, ahogy az első lépésben, majd hajlítsuk meg a hurkot! Most már nem szükséges visszafele is hajlítani a dróton, hiszen ezért hajlítottuk meg derékszögben a gyöngy fölött az előző lépésben.
Ha megvagyunk, készítsünk még egy ugyanilyen elemet! Két ilyen kis hurkos gyöngyöt kapunk.
Már csak össze kell illeszteni a különböző elemeket. Laposfogóval a hurok síkjára merőlegesen (!) hajtsuk ki a drót végét! Így maga a hurok alak nem deformálódik, és ugyanezzel a mozdulattal könnyen vissza is tudjuk hajlítani, ha ráakasztottuk a medált.
 
 

A másik hurokra ugyanígy a fülbevaló alapot akasszuk rá! Már csak a párja van hátra, és készen is vagyunk! Ha bármi kérdésetek, észrevételetek van, nyugodtan írjatok, szívesen válaszolok!

5 megjegyzés:

  1. De jó, hogy megtaláltalak! És milyen klassz, hogy a tudományodat megosztod velünk. Én leginkább nemezelek, készítettem már fülbevalót is nemez golyókból, de mivel semmiféle előképzettségem nincs fülbevaló készítés területén....hamar szét is esett a fülbevaló....pedig nekem nagyon tetszett!
    Köszönöm! Erika

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erika! Örülök, hogy rátaláltál a blogra, és hasznosnak tartod! Gyere máskor is! :)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, nyertél nálam!! Nézz be hozzám!!:)

    VálaszTörlés
  4. szia, megkerdezhetem h ez a drot hany mm?koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A drót, amit használtam 0,6 mm-es. Ha vastagabból készíted, az még jobb, mondjuk 0,8-asból, de nekem a 0,6-os se jött szét soha.

      Törlés