2011. július 2., szombat

Memória karkötő

Egyszerűen és gyorsan készíthetünk karkötőt memóriadrót segítségével. A memóriadrót nevét onnan kapta, hogy kerek formáját mindig megőrzi, nem deformálódik el. Különböző méretben kapható nyaklánchoz, karkötőhöz és gyűrűhöz. Lehet egysoros és többsoros is. Most egy három soros karkötő készítését mutatom be, de az egysoros  is ugyanígy készíthető el.

Egy memóriadrót csupaszon így néz ki.

Kúposfogó segítségével hajlítsunk hurkot az egyik végére! Ehhez erősen kell tartani a fogót, mert elég merev a drót.

Próbaképpen fűzzünk rá néhány gyöngyöt, csúsztassuk le a hurokhoz és ellenőrizzük, hogy nem tud-e lecsúszni a drótról a gyöngy! Én 4mm-es kása gyöngyöket használtam, de lehet vegyesen mindenfélét, akár különböző méretűeket is. A végére mindenképp akkorát tegyünk, ami biztosan nem tud lecsúszni a drótról!

Ha jó lett, akkor terítsünk egy darab anyagot (pl konyharuhát) az asztalra, és szórjunk ki rá a kiválasztott gyöngyökből egy-egy kupacot! Az anyag azért kell, hogy az esetlegesen elszabaduló gyöngyök ne pattogjanak szét mindenfelé az asztalon. A ruha jól megfogja a gyöngyöket, ezért érdemes fölötte dolgozni.

Egy kisebb darab dróton - ha van - próbálgathatjuk a színeket egymás mellett, hogy lássuk, hogyan mutatnak a legjobban.

Ha kiválasztottuk a megfelelő sorrendet, fűzzük fel a gyöngyöket a drótra!

Ismételgethetjük ugyanazt a mintát egymás után, de akár más sorrendben is fűzhetjük a gyöngyöket. Ahogy haladunk, az újabb és újabb gyöngyök lassan egyre odébb csúsztatják a dróton a korábban felfűzötteket.

Ha a végére értünk, mindenképp hagyjunk szabadon a drótból egy kb. 1 cm hosszú szakaszt! Ez kell ugyanis ahhoz, hogy erre a végére is hurkot tudjunk hajlítani.

Hogy a hajlítás közben biztosan ne érje baleset a munkánkat és ne csússzanak le a már felfűzött gyöngyök, egy kis darab ragacsos gyurmával, vagy esetleg rágógumival rögzíthetjük a dróton az utolsó gyöngyöt. Én olyan ragacsot használtam, amivel a tanárok a táblára szoktak ragasztani papírokat.

Hajlítsuk meg a hurkot!

Ha már majdnem kész a hurok, szedjük le a ragacsot, hogy ne legyen útban, és így fejezzük be a hurok hajlítását!

Kész is a karkötőnk!

2 megjegyzés:

  1. Tök jó!:D Ezt még én is el tudom készíteni, sőt, az unokákkal is fűzhetünk! Igaz, csak egy kislány van, én meg nem hordok ékszert..:( Hacsak kedvet nem kapok!:)))Köszi a leírást!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! :) Ez valóban olyan, amit gyerekekkel is el lehet készíteni. Ha a kislány nem hordja, akár el is lehet ajándékozni. Jó ékszer készítést! :)

    VálaszTörlés