2011. július 13., szerda

Tok varrása

Nem szoktam varrni, de most úgy alakult, hogy ajándékba varrni akartam egy tokot egy e-bookhoz. Mégpedig kézzel, mivel varrógépem nincsen. Gondoltam, megosztom veletek az elkészítés lépéseit, hogy Ti is könnyen készíthessetek tokot a telefonotoknak, ipod-nak, vagy bárminek. Egész biztos vagyok benne, hogy vannak azonban olyan lépések, amiket okosabban/egyszerűbben/jobban is lehetett volna csinálni, ezért megkértem blogszerző társnőmet, Blithe-ot, hogy egészítse ki a leírásomat a tanácsaival. Ezeket a kiegészítéseket dőlt betűk jelzik.

Mik kellenek hozzá?
  • textil (kimosva, kivasalva)
  • tömőanyag (takaró-, vagy paplanbélésnek is nevezik - én közepes vastagságút használtam)
  • valamilyen kapocs (én mágneskapcsot használtam, de lehet gomb, tépőzár, akármi)
  • cérna, tű, gombostű, olló, vonalzó

Először is meg kell tervezni, hogy milyen legyen a tok, és annak megfelelően méretre kell vágni a textilt és a tömőanyagot. Vegyük figyelembe, hogy a tárgynak, amit bele teszünk majd, vastagsága is van, tehát ha a telefonunk pl. 9x5 cm-es, de 1,5 cm magas, akkor egy 9x5 centis tokba nem fogjuk tudni beletuszkolni! Tehát a vastagságtól függően mindenképp rá kell hagyni pár centit. Azonkívül a varrásra is rá kell hagyni 1-1 centit minden oldalon. A tömőanyag vastagsága miatt a felhajtásoknál (szaggatott vonal a képen) is rászámoltam 1 cm-t, de ez kicsit soknak bizonyult. Mindenesetre nekem így jött ki, hogy 17x56 centis darabok kellenek az anyagból. Érdemes már ilyenkor megtervezni azt is, hogy hogyan fog záródni a tok, és hova kell a kapcsot felvarrni. Ezt ugyanis még az anyagok összevarrása előtt meg kell csinálni.
Mérjük tehát le és jelöljük be az anyagon, hogy mekkora részre lesz szükségünk. Célszerű ehhez egy régi, maradék szappant használni, ez ugyanis biztosan nem hagy maradandó nyomot az anyagon (esetleg fehér, "iskolai" krétát is használhatunk, a profibbak akár grafitot is). Fontos, hogy a textilből két ugyanakkora darab kell, mert a két réteg közé kerül majd a tömőanyag. Tehát én lemértem a textilen két darab 17x56 centis darabot, és a tömőanyagon még egyszer ugyanekkorát, majd kivágtam ezeket. (A képek, rájuk kattintva nagyobb méretben jelennek meg.)
Ha ez megvan, akkor jön a kapocs felvarrása A mágneskapocs 4 részből áll, mert az aljához és a tetejéhez is van egy ugyanolyan talp, ami az anyag hátsó oldalára kerül. Jelöljük be a textilen a mágneskapocs helyét! A fölső része a kapocsnak az egyik anyagra, az alsó része pedig a másik anyagra kerül! Ha bejelöltük, akkor hajtsuk vissza az anyagot a vonal mentén, és kicsit vágjuk be az anyagot! Ezen a két kis résen tudjuk beilleszteni a kapcsot. A hátsó oldalon ráhúzzuk a talpat, majd kihajtjuk a kapocs lábait. A lábak kihajlításához érdemes a vonalzót használni.
Ha megvan mindkét része, akkor körbevarrjuk a kapcsot, hogy jobb tartást adjon, és a kivágott rész miatt ne foszoljon ki az anyag. Ez főleg a "foszlósabb" anyagoknál jön jól, ha netán "felfutna" egy szál (kb. mint a harisnyán), akkor a körbevarrással megállíthatjuk - illetve megelőzhetjük az efféle baleseteket, illetve némileg fel is dobja a kapcsunk körülötti részt.
Ha kész vagyunk a kapoccsal, helyezzük egymásra az anyagokat a lenti képen látható sorrendben. Alulra kerül az a textil, amin a kapocs felső része van. A kapocs legyen baloldalt, és felfelé nézzen (tehát az anyag színe legyen felül). Ezt követi a másik anyag szembefordítva, tehát ennek a színe lesz alul, a kapocs pedig jobboldalt legyen! Legfelülre kerül a tömőanyag.
Ha a helyes sorrendben egymásra illesztettük az anyagokat, akkor gombostűkkel rögzítsük őket egymáshoz kétoldalt, ahol össze fogjuk varrni őket! Ahol a teteje lesz (baloldalt) ott ilyen [ alakban, jobboldalt pedig csak | alakban. Ha összetűztük az anyagokat, varrjuk is meg! Én gépöltést használtam.
Ha megvarrtuk, fordítsuk ki az anyagot!
Hajtsuk fel a jobboldalát úgy, hogy a baloldalt lévő kapocs alul legyen! Kétoldalt tűzzük össze gombostűvel, és varrjuk meg!
Fordítsuk ki az anyagot, így a két kapocs szembe kerül egymással. Kész is van a tok!
Varrhatunk rá díszítéseket is, én egy szaténszalagból varrtam rá egy nagy M betűt. Először gombostűvel rögzítsük a szalagot a helyére, majd óvatosan varrjuk rá az anyagra a szalag két oldala mentén. Ezt már egyszerű fércöltéssel varrtam. A szalag végeit úgy varrjuk rá, hogy visszahajtjuk alulra a legvégét, tehát itt duplán lesz a szalag. Így nem foszlik majd ki.

3 megjegyzés:

  1. Na, ez tök jó :) Én egyébként fehér körömceruzával szoktam jelölni az anyagon.

    VálaszTörlés
  2. Azta! Tuti nem állnék neki kézzel, nagyon ügyes vagy, nagyon jól néz ki!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik! A körömceruza is jó ötlet! :)
    Köszi Kankalin, jól esik ez egy profi varrótól!

    VálaszTörlés