2011. október 4., kedd

Kapcsok, patentok és minden más összefogók... - 1. rész

Csat, patent, franciakapocs, delfin-kapocs, T-kapocs, S-kapocs, rugós kapocs, mágneses kapocs... És ki tudja, hogy még hány féle kapcsot, patentot hagytunk ki a felsorolásból, és ráadásul csak az eszünkbe jutó legelső pár kapocsfajtát írtuk le. De mégis... Mit lehet tenni azért, hogy tisztábban lássuk a kapcsok világát? Hát megismerni őket! A kérdések pedig adottak; Milyen fajta kapcsok vannak, hogyan működnek, és mikor érdemes őket használni?
Most ketten próbálunk elkalauzolni titeket a kapcsok rejtélyes világába!

Csavaros kapocs
Ez a menetes kapocs elsősorban nyakláncokhoz ajánlott, mert bekapcsolásához mindkét kezünkre szükség van. Két részből áll, az egyik felén a menet van, amire rácsavarjuk a másik részt. A hurok részére szerelőkarikát akaszthatunk, vagy rácsomózhatjuk a cérnát/damilt. Ez utóbbi megoldásnál jobb, ha csomórejtőt is használunk, és azt akasztjuk rá a hurokra.

Csiga kapocs
Ez a különlegesebb kapocs a formájáról kapta a nevét, hiszen csigavonalban tekeredik. Tartozik hozzá egy kisebb lyukas rész is, ezzel lehet összekapcsolni. A bekapcsolás kicsit trükkös, ezért a hosszas magyarázás helyett inkább készítettünk egy fotósorozatot, amin jól látszik, hogy a csigavonal síkjára merőlegesen kell belül átdugni a lyukas részt, majd a csigavonalban körbeforgatni. Ezt a fajta kapcsot elsősorban karkötőkhöz ajánljuk.

Cső kapocs
Ez a kapocs egy nagyobb átmérőjű lyukas, és egy kisebb átmérőjű tömött hengerből áll. A kisebbet kell a nagyobba hosszanti irányban becsúsztatni, ily módon zárul a kapocs. Különböző hosszúságú kapcsok vannak, a képen éppen egy három soros látható. (A karikák jelzik a sorok számát.) Ezekbe a karikákba akaszthatjuk a szerelőkarikát, vagy a csomórejtőt, így rögzítve az ékszert a kapocshoz. Több soros karkötőkhöz és nyakláncokhoz ajánljuk.

Delfin kapocs
A delfin kapcsok mellé legtöbbször külön kell vennünk szerelőkarikát, esetleg láncot, mert gyakran nem adnak hozzá, csupán a rugós kapocs részét kapjuk. Használata egyébként nem túl nehéz, csupán egy kis kart kell elhúznunk, és így kis rés keletkezik a kapcson, amit a láncszembe vagy a szerelőkarikába kell akasztanunk, és ha elengedjük, magától visszazáródik.
Ezt inkább nyakláncokhoz ajánljuk, főleg azért, mert egy kézzel kicsit macerás használni, két kézzel már egyszerűbb.

Egyszerű patent
Ilyen patenttel szinte bármely méteráru boltban találkozhatunk - az indok pedig egyszerű - nagyon megbízható, egyszerű használni, és egyáltalán nem drága. Ezüst vagy fekete színben kapható, és legalább 10 különböző méretben.
A patent két részből áll, amit szintén külön kell felvarrnunk. Ügyelnünk kell a méreteknél, hogy ráhagyjunk 1-2 centit, mert a kapocs levesz az anyagból valamennyit. A patent két felét - a lyukas és a bepattanó, kiálló részt - összecsatolva árulják, így nem kell sokat gondolkodnunk a felvarrás helyességén.
Azt hiszem ez az egyetlen olyan "összekötő", amire azt merem mondani, hogy "Bármihez" - ruhához, nyakékhez, karkötőhöz, vagy bármely más kiegészítőhöz ideális sokszínűsége és egyszerűsége miatt. 

Francia kapocs
A nőknek ez viszonylag ismerős a mindennapi életből, hiszen a melltartók többségén ilyen található. A francia kapcsok egy hurokból és egy félkörből állnak, ahová a hurkot akaszthatjuk - a két részt külön-külön kell felvarrnunk, ami időigényes munka lehet, főleg, ha nem csak egy kapcsot szeretnénk elhelyezni..
Első ránézésre talán annyira nem tűnik megbízhatónak, de szerencsére ritkán hagy minket cserben.
Érdekes mód nem is ruhákhoz ajánlom (hiszen rettentő időigényes és kissé idegőrlő is a rengeteg kapcsot egyesével becsatolgatni, gondoljunk csak egy fűzőre olyan 30-40 francia kapoccsal), sokkal inkább karkötőkhöz, nyakékekhez ajánlanám, amiken 1, esetleg 2 kapocspárt helyezünk el.

Halszem kapocs
Ennek a kapocsnak az egyik fele hal alakú, másik fele pedig egy nagyjából U alakú fém. A hal formát időnként csillogó kövekkel is díszítik, így ez a fajta kapocs nagyon mutatós lehet. Bekapcsolása úgy történik, hogy az U alakot a hal forma közepébe kell csúsztatni, majd benne elforgatni. Záródáskor az U alakból szinte semmi nem látszik ki.

Karabíneres kapocs
A delfin kapocshoz hasonlóan működnek. Vannak egészen egyszerű karabíneres kapcsok is (jobboldalt a képen), ezek ugyan kevésbé szépek, de sokkal egyszerűbb bekapcsolni őket, akár fél kézzel is. Ezekbe két darab szerelőkarikát kell akasztanunk, mindkét végébe egyet, majd ezeket a lánchoz/karkötőhöz rögzíteni.

Mágneses kapocs
Ezek a kapcsok - ki gondolná - mágnesesek, így egyszerűen csak közel kell tenni a két felét, és máris összetapadnak. Nagyon egyszerű a használata, de vigyázni kell vele, mert ha beakad valamibe, szétnyílhat a kapocs. Vannak nagyobb fajta, patenthoz hasonló kapcsok is, ilyet láthattunk a korábbi, Tok varrása című bejegyzésben. És vannak egészen különleges mágneskapcsok is, amik egyetlen elemből állnak. Egy ilyen látható az alábbi képen képen is, baloldalt összecsukva, jobboldalt szétnyitva.
Rugós kapocs
Azt hiszem itt mondhatnánk, hogy a "delfin kapocs testvéréről" van szó, hiszen hasonló elven működnek, csak épp a kinézetük és kialakításuk más - itt is egy kis kart kell elhúznunk, és szintén egy szerelőkarikába vagy láncszembe kell beakasztanunk, és ezt is főleg nyakláncokhoz javasoljuk. 

Saját készítésű kapcsok
Kapcsot mi magunk is hajlíthatunk drótból. Egyszerűen kell egy bármilyen alakú lyukas rész, ami akár egy szerelőkarika is lehet, és egy másik, kampó alakú drót. A kampós részt egyszerűen beakasztjuk a karikába.

S kapocs
Ez a kapocs egy nagyobb, S alakú részből, és egy kisebb, 8-as formájú fémből áll. Az S alak nagyobbik felét akaszthatjuk be a 8-as szabad lyukába. A másik lyuk ugyanis, ahogy az S alak kisebb, zárt hurka is, arra szolgál, hogy oda rögzítsük hozzá az ékszert. Karkötőkhöz és nyakláncokhoz/nyakékekhez egyaránt megfelel.

 
T-Kapcsok
Ezek a kapcsok egy hosszúkásabb és egy kerek (vagy valamilyen egyéb, "lyukas" formából) állnak - a hosszúkás darabot át kell dugnunk a kerek részén, ami ha megfeszül, akkor fennakad.
Ezeket a kapcsokat főleg karkötőkön láthatjuk, hiszen oda is lettek kitalálva - könnyűszerrel feltehetjük a karkötőnket akár egy kézzel is, hiszen egy ilyen kapocs használata nem igényel nagy kézügyességet!

Képek forrása: saját fotók és Google

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, hogy összefoglaltátok ezeket a dolgokat, így sokkal átláthatóbb a dolog nekem is :-) A Halszem kapcsot névről nem is ismertem :-)

    VálaszTörlés
  2. Örülünk, ha valami hasznosat tudtunk írni! :)

    VálaszTörlés
  3. Most tévedtem ide, pontosabban jöttem a "jusztisra":) Nagyon jó, hogy ezt leírtátok, mert én tiffany üvegből gyártok medálokat és sokszor okoz fejtörést, hogy milyet használjak! Még a kapcsokba illő karikák is izgatnának, mert sosem találok megfelelő méretet, csak túl kicsit...
    Gratulálok a bloghoz, tartalmához, szép, kék, elegáns színéhez!:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tiffanylda! Örülünk, hogy ide találtál, és hasznos számodra a blog! :) A kapcsokat általában szerelőkarikába akasztják, ezek nem túl nagyok, de azért van többféle méret is. Ha nem kapsz megfelelő méretűt, de van otthon drótod és fogód, akkor magad is hajlíthatsz akkorát, amekkorát szeretnél. Ha megnézed a "Saját készítésű kapcsok"-nál lévő fotót, ott van egy jó példa arra, hogy milyen alakúra hajlíthatod a drótot (kicsit a 8-asra hasonlít). Ha nincs kúposfogód, nem muszáj kereknek se lennie, lehet akár háromszög alakú is.

    Külön köszönjük a blog kinézetére vonatkozó dicséretet, erre korábban még senki nem tett megjegyzést. :)

    VálaszTörlés