2011. április 27., szerda

Nyílik a bodza!

...legalábbis nálunk, de lassan mindenhol szezonja lesz. A kinyílt virágtányérokból sok finomság készíthető: tea, szörp, lekvár, puding, bor, stb. A virágok gyűjtésekor figyeljünk rá, hogy ne az autóutak közelében lévő bodzabokrokat válasszuk, mert a kipufogógáz egy része lerakódhat a növényekre is. Inkább keressünk távolabbi, tisztább környezetben élő bokrokat! Azt is figyeljük a gyűjtés során, hogy nem támadták-e meg tetvek a növényt! Csak a szép, teljesen kinyílt virágtányérokat szedjük le! Ha végeztünk a gyűjtéssel, a virágokat lehetőleg ne mossuk meg (bár sokan szokták), mert így az értékes, ízt adó virágpor is komosódik belőle! Ha megvan a bodzavirág, irány a konyha és készítsünk belőle bodzaszörpöt! Íme egy kipróbált recept és a közben szerzett tapasztalatok.
 
Hozzávalók

5 nagy fej bodzavirág (vagy több)
70+10 dkg cukor
2 dkg citromsav
1 citrom

Elkészítés

Egy nagyobb lábasba öntsünk 1 liter vizet, kezdjük el melegíteni és közben keverjünk el benne 70 dkg cukrot. Amíg a cukros víz melegszik, egy kisebb tűzálló edénybe szórjunk 10 dkg cukrot és öntsünk rá 1-2 evőkanál vizet. Folyamatos kevergetés mellett kezdjük el melegíteni, hogy a cukor megkaramellizálódjon. (A víz el fog párologni, csak azért van rá szükség, hogy ne égjen meg a hirtelen melegtől a cukor.) Ha már szép mogyoróbarna színe van a karamellnek, öntsünk rá 2 dl vizet. Ettől a barna massza hirtelen kőkeménnyé dermed, de ez nem baj, ahogy melegszik a ráöntött víz, folyamatosan feloldódik majd benne.

Ha felforrt a nagy lábosban lévő víz, és a karamell teljesen feloldódott a kis edényben, öntsük bele a karamelles vizet a nagy lábasba. Ettől nagyon szép, sárgás színt kap a szirup. Forraljuk fel újra a szörpöt, majd zárjuk el alatta a gázt.

Ha kihűlt, karikázzuk bele a megmosott citromot, szórjuk bele a citromsavat és tegyük bele a bodzavirágot is. Keverjük alaposan össze, majd fedjük le a lábast és hagyjuk 4-5 napig összeérni az ízeket. Naponta többször keverjük meg. Isteni illata van! :)

Ha már jól átvette a bodza ízét a szörp, szedjük ki belőle a bodzát és a citromkarikákat, majd egy szűrőn keresztül töltsük üvegbe a szörpöt. Kb. 1:6 - 1:7 arányban higítva fogyaszthatjuk. Ha sokáig szeretnénk tárolni a kész szörpöt, keverjünk el benne egy kevés (kb egy csipet) nátrium-benzoátot.

Fogyasszuk egészséggel!

5 megjegyzés:

  1. Szia Vera!
    Bizony a bodza nagyon finom szörpként, de érdemes kipróbálni a sült bodzát is (gyakorlatilag palacsintatésztába van mártogatva és utána kisütve), és a kertes blogunkban leírt pitypang-lekvárt, ibolya szörpöt, stb. is. Nemsokára az orgona és a fenyő feldolgozásával készült finomságokról is hírt adunk majd. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik, tudnál adni egy linket ezekhez a receptekhez?

    VálaszTörlés
  3. Szia Vera!
    http://kerteszleszek.blogspot.com/2011/05/pitypanglekvar.html -- itt a Pitypanglekvár, de ha benézel a lap Ehető kert rovatába, akkor ott van még pár enni- és innivaló. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a linket! Ezek aztán igazi különlegességek! :) És a bodzás palacsintát is ki fogom próbálni! Jól értem, hogy magát a bodzát sütöd ki palacsintatésztásan? És akkor meg lehet enni így virágját?

    VálaszTörlés
  5. Igen jól értetted! Nagyon finom kaja, érdemes kipróbálni. A virágfürtöt belenyomkodod a tálba amiben a palacsintatészta van, majd onnan kikapod és zutty a serpenyőbe. A maradék tésztát meg természetesen hagyományos palacsintaként lehet megenni, ha marad benne 1-1 virág az se baj.

    A héten szedtünk sok bodzát és akácot is -- épp most kezdjük a szörppé alakításukat. :)

    VálaszTörlés